anders2
Nyheter

nyheter

Vi kan stolt meddela att vi på Sjukvårdsutbildning A. Lindh är nu Växjö Kommuns nya leverantör av HLR-utbildningar och Hjärtstartare.

Avtalet innefattar alla förvaltningar, VÖFAB samt Växjöbostäder.

Vi är väldigt glada för förtroendet och att vi kommer kunna leverera högkvalitativa utbildningar och hjärtstartare till Växjö Kommun i flera år framåt.

Foto: Jan Palmgren
Foto: Jan Palmgren

Flera rådiga hjältar och en hjärtstartare. Det var många saker som sammanföll så att 14-årige Hugo Westervinds hjärta kunde börja slå igen efter den dramatiska händelsen i Falkenbergsskolans idrottshall på fredagen.

Fredag den 15 mars.

Cirkelträning står på dagens program och läraren Jonas Klippvik inleder med en kort genomgång. Därefter värmer eleverna upp. Eleverna fördelas ut till olika stationer och Hugo hamnar tillsammans med sin kompis Oliver Wisth vid en bänk som de ska gå upp och ned på.
– Då säger Hugo till Oliver att han mår illa och att han känner sig yr. Sekunden efter faller han ihop, berättar John Westervind.

Hugo har fått hjärtstillestånd och läget är akut. Läraren Jonas Klippvik börjar genast dela ut uppgifter till de chockade klasskamraterna. Några elever skickas iväg för att hämta hjärtstartaren från skolans huvudbyggnad, samt för att hämta vuxen personal från Falkenbergsskolan. Oliver Wisth ringer 112 och några andra elever får i uppdrag att ringa till Vasaskolan och berätta vad som hänt.
Samtidigt sätter Jonas Klippvik igång med hjärt- och lungräddning på Hugo.

Larmsamtalet tas emot av SOS Alarm som skickar ut räddningsstyrkor till skolan. Tvärs över gatan får brandmannen Tomas Wallin ett sms om att det skett ett hjärtstopp. Tomas Wallin, som inte är i tjänst, skyndar sig bort till idrottshallen.

Han anländer samtidigt som två personer från ambulansen. Hjärtstartaren är redan på plats och tillsammans kopplar de in den och ger Hugo en elstöt. Därefter gör Tomas Wallin kompressioner på Hugo. Efter cirka fem minuter börjar Hugo långsamt kvickna till.

Hugo befinner sig i ambulansen och är kontaktbar. Han körs till länssjukhuset där allt lugnar ner sig en aning. Tester tas på Hugo och han läggs in på observation.

Etiketter: hjärtstopp hlr sos

Det hängde på minuter och ambulansen hade flera mil att åka.
Personalen på Fyrås Trä i Jämtland tvekade inte en sekund när Hannah Karlsson på SOS Alarm ringde med en ganska ovanlig fråga.

Helt plötsligt föll Emilie ihop.
Hennes hjärta hade stannat. 
Då reagerade sambon Jonas direkt och räddade hennes liv.

Hjärtstartare räddar liv och för att fler ska överleva hjärtstopp lanserar nu en grupp forskare ett projekt som via en app ska visas var hjärtstartare finns.

Forskarna vill nu utveckla projektet vidare genom att börja använda ett register som visar var hjärtstartarna finns. Tanken är att den som befinner sig tillräckligt nära en hjärtstartare då även ska kunne meddelas detta, var hjärtstartaren finns och då kunna hämta den innan man  rycker ut till den som drabbats av hjärtstopp.

Appen innehåller bland annat följande delar:

  • Stöd i akutsituation, vid både hjärtstopp och luftvägsstopp
  • Hitta närmaste hjärtstartare
  • Lär dig mer om hjärt-lungräddning och luftvägsstopp
  • Så fungerar en hjärtstartare
Etiketter: hjärtstartare app
Utbildning

Här utbildar vi just nu